3 Kasım 2016 Perşembe

Pembe İzler Derneği ve Türk Kanser Derneği-Yılmaz Parlar Haberi

 Kadın Kansere Karşı

Pembe İzler Derneği ve Türk Kanser Derneği, Roche İlaç’ın desteğiyle“Kadın Kansere Karşı” projesini gerçekleştiriyor.

Bununla ilgili,02 Kasım 2016 Çarşamba günü Wyndham Grand Istanbul Levent Otelde basın toplantısı düzenlendi.

Moderatörlüğünü İpek Açar’ın yaptığı İki panel halinde oturum konuşmacıları
Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, Türk Kanser Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Murat Atay ve Roche İletişim Direktörü Meltem Ersöz projenin amacı ve kapsamı hakkında bilgiler verdiler.

İkinci panelde, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Demir, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Güngör  kadın kanserleri konusunda gelişmeleri aktardılar.
.
İpek Açar’ın “2015 Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl toplam 8 milyon 200 bin kişi kanser yüzünden hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise yılda 175.000 kişiye kanser teşhisi konuyor. Kanser ile mücadelede ise büyük rol kadınlara düşüyor” dedi  

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, "Sağlıklı kadınlar, hem fiziksel hem ruhsal yönden sağlıklı nesiller yetiştirebilir. Kadınlarımızı erken tanı yöntemlerinin etkin kullanımı ve bilimselliği kanıtlanmış tedaviler konusunda bilinçlendirmek amacıyla bir araya geldik. Daha sağlıklı bir Türkiye için çabalıyoruz, kanserle savaşıyoruz ve erken tanı bilincini oluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Toplumun her kesiminin dikkatini özellikle meme kanseri taramasına çekmek amacıyla tüm mecraları değerlendiriyor ve misyonumuza uygun tüm etkinliklere katılıyoruz.”dedi

Burak Duruman “Turkiye’de bir ilk!  Neşeli Serum Kutuları, Tasarladığımız kemoterapi kutuları sayesinde, hastalarımız, onlara acılarını ve travmalarını hatırlatan  kemoterapi serumları yerine sevdikleri çizgi film kahramanlarını  ya da inançları doğrultusunda moral buldukları görseller içinde tedavilerini alıyorlar. Moral ve motivasyonu yükselen hastalar, ilaç tedavisine daha hızlı yanıt veriyor”şeklinde son tasarımları hakkında paylaşımda bulundu. 

Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, "Kadına destek olmak gerçekten çok önemli. Kadın hastalanınca yakın çevresi ve özellikle ailesi de çok etkileniyor. Hastanın yanı sıra, ailesi ve çevresi de çok etkilendiği için tedavi sürecinde pek çok sıkıntı yaşanıyor. Biz dernek olarak iki hedef üzerine çalışıyoruz. Kadınların erken tanı yöntemleri konusundaki bilincinin artırılması ve hastalığa yakalanan kadınların bu süreci daha kolay atlatması. Biz dernek olarak, tüm bu süreçlerde kadınlarımızın yanında olarak omuzlarına dokunan el olmayı amaçlıyoruz.”sözleriyle  Kadın Kansere Karşı Projesi'yle  pek çok kadına ulaşacaklarını projeyi önemsediklerini söyledi.
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Güngör, "Kanser cerrahisinde değişiklikler var. Eskiden yapılan açık kesi yerine bugün kapalı ameliyat yapabiliyoruz. Böylece hastalar çok daha erken ayağa kalkabiliyorlar ve görmeleri gereken radyoterapi ve kemoterapi tedavisini daha erken alabiliyorlar. Bu da tedavilerdeki başarıyı artırıyor. Rahim ağzı ve yumurtalık kanser türlerinde erken yaştaki hastalara standart bir tedavi uyguladığımızda bu hastaları menopoza sokacağız. Dolayısıyla doğurganlık potansiyellerini ortadan kaldıracağız. Koruyucu cerrahi ile doğurganlığı koruyarak tedavi etme şansımız var."ifadelerinde bulundu.
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Demir, "Bilgi korkuyu yener. Biz bilgi sahibi oldukça korkmaktan vazgeçeriz. Yapmamız gereken şey bilgiyi artırmak. Bizde genç kanser sıklığı daha fazla. 40 yaş altı meme kanseri sıklığı Batı'ya oranla yüzde 8-10 daha fazla. Bu bize genç kadınlarda kendi kendilerine meme kontrollerinin yaygınlaştırılması ve bilinçlendirilmesi, düzenli taramaların yapılması konusunda uyarılması mesajını veriyor. Rahim ağzı kanserinde de düzenli jinekolojik tarama yaptırmak hastalığı ortaya çıkmadan yok etmemizi sağlıyor. Hasta kanser olmuş, en önemli şey hayatta kalması. Ancak ameliyat sonrası psikolojisi de önemli. Burada biz cerrahlara büyük görev düşüyor. Meme kanserinde cerrahide hastanın tüm organı alınıyordu. Şimdi plastik cerrahiyle birlikte memenin tamamı alınsa dahi hastanın rahatsız olmayacağı bir görünüm vermek önemli. Doktorlar olarak artık hastanın aynanın karşısına geçtiğinde rahatsız olmayacağı bir cerrahi operasyon yapıyoruz."  Açıklamasında bulundu
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder